Go Back   Winnipesaukee Forum > Winnipesaukee Forums > Home, Cottage or Land Maintenance
Home Forums Gallery Blogs YouTube Channel Classifieds Calendar Register FAQDonate Members List Search Today's Posts Mark Forums Read

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 10-14-2022, 12:21 PM   #1
bigdog
Senior Member
 
bigdog's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Central MA-Gilford
Posts: 1,335
Thanks: 268
Thanked 108 Times in 89 Posts
Default Home Security Camera Issues - Help

I'm having issues with my home security cameras.
Cameras are made by Reolink.

I've had these cameras for a couple years and work flawlessly managing with my mobile phone, however, issues began when I upgraded my phone to a new T-Mobile Revvl 6 Pro, which runs at 5G.

I think the issue is that the cameras are not adaptable to the 5G technology.
Old phone was T-Mobile but ran 4G.

Do any Forum member have Reolink cameras and having similar issues ?
bigdog is offline   Reply With Quote
Old 10-15-2022, 08:25 AM   #2
brk-lnt
Senior Member
 
brk-lnt's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: South Down Shores
Posts: 1,914
Thanks: 518
Thanked 561 Times in 329 Posts
Default

5G really shouldn't have anything to do with it.


I assume you are remote and trying to access the cameras, and not at the same location as the cameras?
__________________
[insert witty phrase here]
brk-lnt is offline   Reply With Quote
Old 10-15-2022, 09:36 AM   #3
granitebox
Senior Member
 
granitebox's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Location: Steamboat Springs - Bear Island
Posts: 136
Thanks: 116
Thanked 72 Times in 30 Posts
Default

I would agree in the comment that 5G should not impact the connection to the devices - that's more of an app/software issue vs the speed at which your phone is able to operate.

If its a new phone the first thing I would check is to make sure the phone itself is up to date with the latest version of Android. Then make sure the app itself is up to date. Those are the easy things to check.

Then check 1) connect while on the wifi network as the cameras (if you can) and 2) connect while the phone is NOT on the wifi network as the cameras.

This is only going to help narrow down the problem and not necessarily fix it. but hopefully its a start
granitebox is offline   Reply With Quote
Old 10-15-2022, 02:29 PM   #4
ITD
Senior Member
 
ITD's Avatar
 
Join Date: Apr 2004
Location: Massachusetts and Moultonboro, NH
Posts: 2,646
Thanks: 415
Thanked 603 Times in 321 Posts
Default

You should call T mobile. I have an Ipad with cell service that I use for flying. It worked great until they started updating cells to 5G. Now it's spotty at best. Time to buy one with 5G. There may be an update you can do to the cameras that might help.
ITD is online now   Reply With Quote
Old 10-16-2022, 11:18 AM   #5
bobkatfly
Senior Member
 
bobkatfly's Avatar
 
Join Date: Aug 2015
Location: Mirror Lake/Winter Harbor
Posts: 211
Thanks: 39
Thanked 36 Times in 31 Posts
Default

Are your cameras running off your home WiFi? If so, one other thing to look at is if all devices are picking up the frequency band they need, i.e. 2.4 or 5.0 GHz. Most newer devices will automatically pickup the correct band but it's worthwhile and easy to check. How old is you router?
__________________
Bob F

Amherst till the big 66 comes (made it!)
Winter Harbor/Mirror Lake till the big guy comes
bobkatfly is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Old 10-18-2022, 04:02 PM   #6
bigdog
Senior Member
 
bigdog's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Central MA-Gilford
Posts: 1,335
Thanks: 268
Thanked 108 Times in 89 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by bobkatfly View Post
Are your cameras running off your home WiFi? If so, one other thing to look at is if all devices are picking up the frequency band they need, i.e. 2.4 or 5.0 GHz. Most newer devices will automatically pickup the correct band but it's worthwhile and easy to check. How old is you router?
Router is about 2 yrs old.
Cameras I suspect are probably working fine, the issue is I cannot monitor cameras from my new T-Mobile (REVVL 6 Pro) phone using the Reolink application installed on my phone. I've un-installed the Appl and re-installed several time without success.
bigdog is offline   Reply With Quote
Old 10-18-2022, 04:15 PM   #7
brk-lnt
Senior Member
 
brk-lnt's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: South Down Shores
Posts: 1,914
Thanks: 518
Thanked 561 Times in 329 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by bigdog View Post
Router is about 2 yrs old.
Cameras I suspect are probably working fine, the issue is I cannot monitor cameras from my new T-Mobile (REVVL 6 Pro) phone using the Reolink application installed on my phone. I've un-installed the Appl and re-installed several time without success.

Put your phone in airplane mode and just use the wifi. If it still doesn't work, then it's the app, not the 5G phone network.
__________________
[insert witty phrase here]
brk-lnt is offline   Reply With Quote
Old 10-18-2022, 06:06 PM   #8
ITD
Senior Member
 
ITD's Avatar
 
Join Date: Apr 2004
Location: Massachusetts and Moultonboro, NH
Posts: 2,646
Thanks: 415
Thanked 603 Times in 321 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by bigdog View Post
Router is about 2 yrs old.
Cameras I suspect are probably working fine, the issue is I cannot monitor cameras from my new T-Mobile (REVVL 6 Pro) phone using the Reolink application installed on my phone. I've un-installed the Appl and re-installed several time without success.

Ah, I thought the cameras were 4G over cellular. I have 5G Samsung 21 ultra with the normal 5G service. It's actually slower than my old 4G phone IMO, especially when I am in a congested cellular area. Of course, I have the "standard" 5G service, not the enhanced higher speed service.

You might want to send Reolink a note.
ITD is online now   Reply With Quote
Old 10-18-2022, 06:58 PM   #9
TheProfessor
Senior Member
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 943
Thanks: 16
Thanked 278 Times in 172 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by bigdog View Post
I think the issue is that the cameras are not adaptable to the 5G technology.
Old phone was T-Mobile but ran 4G.
1. Try a different phone. Spouse, relative, neighbor, or friend. Put the app on a different phone.

2. 5G is not available in many areas here.
TheProfessor is offline   Reply With Quote
Old 10-19-2022, 01:17 PM   #10
The Real BigGuy
Senior Member
 
Join Date: Apr 2004
Posts: 910
Thanks: 81
Thanked 327 Times in 191 Posts
Default

Most 5G phones should automatically kick down to 4G if 5G isnít available. Again, unless your cameras are broadcasting to cellular (you can buy them but they are expensive) your 5G cellular is not the problem. Have you checked your wireless network to see if they are connected? Unless the cameraís are wireless and relatively new they probably broadcast on 2.4GH band. Every time I move my Nest Cam from the lake to home I have to go into the router and turn off the SON (self organizing network) because the cam recognizes the router as 5Gh and wonít connect. I then connect the cam to the 2.4Gh network the turn the SON back on.


Sent from my iPhone using Winnipesaukee Forum mobile app
The Real BigGuy is offline   Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 05:48 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2023, vBulletin Solutions Inc.

This page was generated in 0.31967 seconds